IT-sector is razendsnel en nauwelijks te temmen

Bron: Trouw
22 december 2014

De Tweede Kamer begrijpt niet hoe snel de ontwikkelingen gaan in de IT-sector, betoogt IT’er Hans van Bommel. ‘Een agentschap houdt die alleen maar tegen.’

2014-12-22 16.49.40

Een ongewoon grote meerderheid van VVD, PvdA, CDA, D66, SP en PVV omarmde deze maand de aanbevelingen van de commissie-Elias. Die deed onderzoek naar mislukte IT-projecten bij de overheid. De Kamer vindt de conclusie van Elias’ parlementair onderzoek terecht ‘onthutsend en vernietigend’, maar de belangrijkste aanbeveling uit het rapport – alle IT-projecten bij de overheid moeten vooraf door een nieuw agentschap getoetst worden aan een aantal basisregels – is de dood in de pot voor IT én overheid.

Er is heel veel mis in de IT, dat staat buiten kijf. Zo’n 70 procent van de projecten mislukt, wat tot vele miljarden euro’s aan verkwisting leidt. Elk jaar weer. Geld dat veel beter besteed kan worden aan onderwijs, goede zorg en defensie. Met dat geld kan de regering gemakkelijk de 37 gewenste JSF’s bestellen waar al zo lang over gebakkeleid wordt. Elk jaar weer.

De oplossingen van Elias zetten IT en overheid een paar stappen terug in de tijd. Meer controle en meer beheersmaatregelen zoals de Kamer nu lijkt te willen, zijn trucs uit een oude doos die vroeger nooit effect hebben gehad, behalve dat het innovatie tegenhield. Daarbij kan de overheid ook niet weten waar ze inhoudelijk op moet controleren. Elias heeft zijn rapport geschreven aan de hand van managementboekjes uit de vorige eeuw die in de app-gedreven wereld van nu niet meer voldoen. We moeten niet willen vaststellen hoe een IT-project er in 2018 precies uit gaat zien. Automatiseren gaat razendsnel en de tijd haalt ons in. Google werkt met een IT-horizon van drie maanden. Over drie jaar is Apple alweer vier iPhones-types verder met features die we nu nog niet kunnen bedenken. Zo is het met de IT ook. In de steeds snellere automatiseringswereld betekent ambtelijk controleren op voortgang: achteruitgang.

Ambacht

Nederland is koploper in Europa wat betreft IT-investeringen. Als land wíllen we vooroplopen. Om mij heen zie je veel betrokken IT’ers en ambtenaren nadenken over hoe het in de praktijk beter kan. In de top van de ministeries moet niet meer de andere kant op gekeken worden als het om IT gaat, omdat het ’te ingewikkeld’ is. En gelukkig zie ik al steeds vaker bemoeienis van hogerhand. Die leiding snapt dat automatisering gewoon bij het runnen van een organisatie hoort. Oude verkooptrucs met flitsende demo’s in boardrooms – waarna wurgcontracten voor vele miljoenen getekend worden voor zaken die nooit gaan werken – kunnen niet meer. Automatiseren is geen bouwpakket met prefabtoeters en -bellen waarvan het nut zich in praktijk wel zal bewijzen. Er is maar een manier om IT te maken en dat is snappen waar je mee bezig bent; ambacht is doorslaggevend. Daar horen opleidingen bij waar IT’ers (in spe) getraind worden op herbruikbare bedrijfspatronen, creativiteit, overzicht en samenwerken. IT is als topsport, dat lukt ook niet iedereen. Wil je in die hoofdklasse van IT-maken meedoen, dan moet je bewijzen dat je topsport aankan. Dus niet meer op basis van een gepimpte cv en een leuk gesprek aan het werk.

De vraagstukken waar wij voor staan spelen internationaal. In alle landen waar ik werk spelen vergelijkbare zaken. Als het ons lukt om de problematiek hier op te lossen zal dat over de grens opgemerkt worden. Omdat de IT-markt internationaal is, komt dit ten goede aan de BV Nederland; IT-bedrijven én overheid. Het controlerend agentschap van Elias zal daar weinig aan bijdragen, dat houdt oplossingen slechts tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.