Worstelende stroomproducent RWE voorziet einde businessmodel

Bron: FD

Gijs den Brinker

De Duitse energiereus RWE vreest in de toekomst geen geld meer te kunnen verdienen met het opwekken en verkopen van stroom en gas alleen. Het moederconcern van Essent zoekt daarom naar nieuwe inkomstenstromen en zet daarbij zijn kaarten op ICT-oplossingen voor huishoudens. Via overnames, joint ventures en investeringen in startups wil RWE leren hoe het koelkasten en wasmachines efficiënter kan laten functioneren, zodat het straks met die kennis de boer op kan.

Dat zegt Erwin van Laethem, hoofd van de innovatieafdeling van RWE en ceo van de Nederlandse dochter Essent. Essent streeft ernaar om 30% van de marge tegen 2020 te halen uit activiteiten anders dan het verkopen van gas en stroom. ‘Dat percentage was de afgelopen jaren ongeveer 10%’, zegt Van Laethem. ‘Ons huidige businessmodel houdt op te bestaan.’

Koning Willem-Alexander werd op 29 januari 2014 ontvangen door Erwin van Laethem, CEO van Essent, bij een bezoek aan het hoofdkantoor in Den Bosch. 

Pijnlijk transformatieproces

RWE is na het Franse EdF de grootste stroomproducent van Europa. Het concern worstelt net als veel andere stroomproducenten met zijn verdienmodel. Eerder kondigde de baas van GDF Suez Energie Nederland aan dat zijn bedrijf de mogelijkheid onderzoekt om op termijn ook verzekeringen te verkopen als alternatieve inkomstenbron. Andersom zijn er ook veel nieuwkomers op de energiemarkt die de concurrentie aangaan, ook van buiten de energiesector. Het Britse telecombedrijf Telecom Plus nam vorig jaar 770.000 energieklanten over, nota bene van RWE.

FDgraphic

De Europese stroomproducenten gaan door een pijnlijk transformatieproces. Door overcapaciteit zijn de marges op stroomproductie flinterdun of negatief. De grote hoeveelheid goedkope groene stroom in met name Duitsland maakt de situatie voor bedrijven als RWE nog moeilijker. Bedrijven als Essent, Nuon of GDF hebben de afgelopen jaren miljarden euro’s moeten afboeken op hun productiepark en onrendabele centrales moeten sluiten.

 

Interessante link: energiereus-rwe-gaat-strijd-aan-met-apple-en-google

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.